توضیحات
- قصهگو
- ماریو بارگاس یوسا
- ترجمه: یحیی خویی
- نشر چشمه
در کتاب قصهگو، نویسندهای اهل پرو در یک گالری کوچک در شهر فلورانس، به عکسی از قصهگوی قبیلهای در دل جنگلهای آمازون برمیخورد. پس از دیدن این عکس، حسی عجیب به او میگوید که این مرد را میشناسد و این قصهگوی درون عکس، نه تنها یکی از بومیان آمازون نیست بلکه دوست قدیمی او در مدرسه، «سال زوراتاس» است. همزمان با گذر خاطراتی از زوراتاس در ذهن نویسنده، او شروع میکند به فکر کردن دربارهی چگونگی تغییر و تحول زوراتاس از انسانی مدرن به عضوی از قبیلهی بدوی ماچیگوئنگا. بارگاس یوسا در این کتاب به سفر مردی از دنیای مدرن به ریشههای انسانی و یافتن معنای حقیقی زندگی میپردازد.
یوسا در این رمان و همچنین در دیگر رمانهایش، سبک منحصربهفردی دارد. او در ابتدا چند روایت را برای مخاطب مطرح میکند، سپس در جمعبندی نهایی جوری با چیرهدستی این داستانها را به هم متصل میکند که مخاطب حس میکند از همان ابتدا با یک داستان یکدست روبهرو بوده و خبری از روایت پازلی نبوده است. چیزی که سبب شهرت این نویسنده شده، دقیقا همین سبک اوست، سبکی متفاوت که به سبک “تلسکوپی” معروف شده است.
نویسنده در کتاب قصهگو به طرح سوالاتی میپردازد که موضوعات و چالشهای مطرح در کشورهای جهان سوم است. استعمارِ بعضا برهنهی این کشورها، بهرهکشی از اقوام بومی و مشغول نگه داشتن آنها به باورهای خرافیِ خویش -توسط حاکمان منطقهای و اَبَرسرمایهداران- از مباحث مطرحشده در این کتاب است. در عینحال یوسا تهاجم فرهنگی جوامع پیشرفته را نیز محکوم میکند؛ جوامعی که نیتشان، نه ترقی اقوام بومی و بدوی بلکه بهرهبرداری از آنها است؛ حتی اگر این نیت در پشت شعارهای خیرخواهانه و بشردوستانه نیز پنهان شود. آنچه او در پی گفتنش است، نه تغییر واقعیت و نه حاصل حافظهای نسیان زده است؛ او از حقیقتی پرده برمیدارد که خود را پشت ظاهری خیرخواهانه پنهان کرده است.
بارگاس یوسا در سال ۲۰۱۰ موفق به دریافت جایزه نوبل ادبیات شده است.
این کتاب در ۲۸۰ صفحه به چاپ رسیده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
آن چه در پی گفتنش هستم، نه تغییر واقعیت است و نه حاصل حافظهای نسیانزده. تقریبا مطمئنم پس از دیدن هر عکس، با اشتیاق تمام سراغ عکس بعدی میرفتم و گهگاه این اشتیاق تبدیل به اضطراب میشد. چه چیزی تو را این طور پریشان کرده است؟ در این عکسها چه چیز وجود دارد که تو چنین تو را مضطرب کرده است؟ از همان ابتدا و با دیدن اولین عکس متوجه شدم دقیقا محلی را که نئبا لوز و نئبا موندو در آن ساختهاند، میشناسم.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.