توضیحات
فصلنامهی کاج سبز، چهار بخشِ ویژه، داستان، شعر و بوم را در بر دارد و بخشِ ویژهی این شماره به موضوع «کارخانهی شمارهی یک» پرداخته است. در سخن سردبیر میخوانیم؛ «کارخانهی شمارهی یک، تنها روایت نخستین کارخانهی صنعتی کاشان نیست، روایت سایر صنایع این سرزمین نیز به شمار میآید. صنایعی که در دهههای آغازین قرن (1300 تا 1320) شکل میگیرند و در دهههای پایانی، در مواجهه با انقلاب، تغییرات مدیریتی، جنگ تحمیلی، تحریمها و بحرانهای درونی و بیرونی، از رقابت با بازارهای همسایه و جهانی باز میمانند و یک به یک رو به افول و خاموشی میگذارند. کارخانهی شمارهی یک، با کوشش حسن تفضلی و همکارانش در مدت نیم قرن به سه واحد بزرگ صنعتی تبدیل میشود… .»
در بخش ویژهی چهارمین شمارهی فصلنامهی کاج سبز، روایتهایی از کارخانهی ریسندگی و بافندگی کاشان و میراث برجای مانده از آن را میخوانیم. روایتهایی برآمده از گفتوگو با مدیران، کارمندان و کارگران کارخانه که از زاویه دیدهای متفاوت دربارهی جنبههای مختلفی از کارخانه صحبت کردهاند. همچنین خاطرات و یادداشتِ کسانی که در تعامل با کارخانه زیستهاند، تصویری از تاریخی که بر این کارخانه گذشته است را تکمیل میکند. در ادامهی این بخش، مقالاتی دربارهی شیوهی مدیریتی آقای حسن تفضلی، معماری صنعتی کارخانه و لزوم حفظ آن و تاثیر کارخانهی شمارهی یک در برقرسانی شهر کاشان را از نظر میگذرانیم. گفتوگو با خانم سیما تفضلی دربارهی منش و روشِ مدیریتی پدرشان -آقای حسن تفضلی– و وضعیت کارخانه و گفتوگوهایی با آقایان عباس اسلامینژاد و علیاصغر شاطری با محوریتِ کارخانه و فرهنگ کارگری، پایانبخشِ این قسمت است.
بخشِ داستانِ شمارهی چهارم نشریهی کاج سبز، میزبانِ داستانهایی است که با تاکید بر کار و کارخانه، گرد هم آورده شدهاند. همچنین دو جستارِ «جایگاه کار و کارخانه در ادبیات داستانی» نوشتهی حسن میرعابدینی -نویسنده، منتقد و پژوهشگرِ ادبیاتِ ایران- و «چیستی و چرایی ادبیات کارگری» نوشتهی روحالله مهدیپور عمرانی، برای علاقمندان به مطالعهی نظری دربارهی ادبیات کارگری و تاریخ آن در ایران، بستر مناسبی بنا کرده است.
بخش شعرِ این شماره، همچون داستان، شامل سرودههای شاعرانی است که از کار و کارخانه گفتهاند. ترجمهی اشعاری از شاعران غیرفارسیزبان همچون هاینریش هاینه، ویستن هیو اودن و کنستانتین کاوافی، نیز زینتبخش این صفحات است.
«پیشینهی نساجی کاشان»، «شَعربافی در کاشان» و «سخن دوک و چرخ»، عنوان مقالاتی است که در بخشِ بوم به چاپ رسیده. بخش بومِ نشریهی کاج سبز در هر شماره به موضوعی دربارهی بوم و فرهنگِ کاشان میپردازد. در این شماره، با توجه به موضوعِ بخش ویژه که دربارهی کارخانهی ریسندگی و بافندگی کاشان است، به هنرها و مشاغلِ بومی و سنتیِ نساجی از دوران باستان تا کنون، پرداخته شده است.
چهارمین شمارهی فصلنامهی کاج سبز با مدیرمسئولی عطیه جوادی راد و سردبیری محمود ساطع، در چهارصد و بیست و چهار صفحه و با قیمت چهل هزار تومان، در بهار 1399 به چاپ رسیده است. نشریهی کاج سبز در کاشان به چاپ میرسد. برای ارتباط با این نشریه میتوانید به خانهی کاج به نشانی کاشان، خیابان فاضل نراقی، کوچه فرهنگ 35 و یا ایمیل kaajmag@gmail.com و آدرس اینترنتی www.instagram.com/kaajmag مراجعه کنید.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.